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2606 (i) which organizations "shall be excepted from taxation
under the provisions of this act: * * *." The requirement
for such affdavit would also apply to those situations of a
minimal consideration equal to or less than the annual

$1,000.00 deduction to which each taxpayer is entitled in com-
puting his gross income tax liabilty; examples of such situa-
tions are quit-claim deeds or easements as to which the mone-
tary consideration often is only a technical necessity and,

therefore, may amount to token sums such as one dollar.
There may be other situations, less frequently encountered,
requiring the affdavit of no tax liabilty, as for instance in
the case of reciprocal exchanges of real estate by and between
the owners thereof which transfers do not generate gross
income tax liabilty to the extent of the value of the property
of which title is so surrendered.

The above ilustrations constitute some of the situations in
which the no-tax affdavit requirement would apply and indi-
cate the reason for the necessity of such a requirement by the
Acts of 1961, Ch. 293, supra. However, because that act does
not manifestly apply to either sovereign, the requirement of
a no-tax affdavit is not applicable to the State of Indiana or
the United States, or an instrumentality of either, irrespective
of whether such sovereign is the grantee or grantor; this is
true even though the transaction is one creating a liabilty for
gross income tax upon the proceeds derived from such transfer.

OFFICIAL OPINION NO. 29'

July 7, 1961

Honorable Ralph Rader
State Representative

Box 246

Akron, Indiana

Dear Representative Rader:

Your letter of June 16, 1961 has been received and reads as
follows:

"I am desirous of an offcial opinion relative to when
and how signatures may be removed from a school
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petition which has been properly signed as set forth in
Ch. 202 of the Acts of 1959. This was amended by
House Enrolled Act No. 271 being Ch. 231 of the Acts
of 1961 which amends Sec. 5 (3), of Ch. 202 of the
Acts of 1959. It provides 60 or more of the regis-
tered voters requesting release from their County Com-
mittee to that of an adjoining county.

"The above has been requested by the Fulton County
Committee."

Acts 1961, Ch. 231, amends Acts 1959, Ch. 202, Sec. 5 (3),
as found in Burns' (1961 Supp.), Section 28-6106, as follows:

"(3) Any plan for the reorganization of school cor-
porations involving territory lying in two (2) or more
counties shall be prepared by joint action of the respec-
tive county committees, which plan, for the purpose of
submission to the State Commission, as hereinafter
provided, shall be included in the comprehensive plan
of the county which has the largest number of pupils
residing in the proposed united school corporation:

Provided, however, That in instances when school cor-
porations contain territory in two or more counties, in
the absence of written agreement to the contrary,
approved by the State Commission, jurisdiction shall
vest in the County Committee of the county containing
that portion of said corporation having the most pupils:
Provided further, That before a plan is voted in and

when sixty per cent (60 ) or more of the registered
voters of any township, city or town adjacent to an-
other county, petition their county committee request-
ing that all or part of their particular township, city or
town be included in the reorganization plan of an adja-
cent county, the county committee so petitioned shall
release that part of the township, city or town so desig-

nated to the county committee named in the petition,
which county committee shall in turn include said
released territory in the reorganization plan for their
particular county. Such petition and request must be
filed with the County Committee prior to the time a
final plan is submitted to the State Commission or be-
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fore a second or subsequent plan is submitted following
rejection of the initial plan.

"Within five (5) days after the receipt of such peti-
tion, the county committee shall file such petition with
the clerk of the circuit court. After receipt of the

petition, the clerk shall make certification under his
hand and seal of his offce as to (i) whether or not each
signer thereon is a registered voter residing within the
boundaries of the particular township, city or town, as
disclosed by the voter registration records in the offce

of the clerk or the board of registration of the county,

or wherever such registration records may be kept,
(ii) the number of such registered voters signing the
petition, and (iii) the number of registered voters

residing within the boundaries of the particular town-

ship, city or town, as disclosed in the records mentioned
in subdivision (i) hereof.

"Such certification shall be made by the clerk within
thirty (30) days after the filing of the petition, exclud-

ing from the calculation of such period any time during
which the registration records are unavailable to the
clerk, or within such additional time as is reasonably

necessary to permit the clerk to make such certifica-
tion. The clerk shall establish a record of his certifica-
tion in his offce and shall return the petition together
with his certification to the county committee. If the
certification or certifications received from the clerk
disclose that sixty per cent (60 ) or more of the
registered voters residing within the boundaries of the
township, city or town, have signed the petition, the
county committee shall so inform the neighboring coun-
ty committee involved."

The primary object of statutory construction is to ascertain
and effectuate the intent of the Legislature as shown by the
whole act, the law existing before its passage, the changes

made and the apparent motive for making them.

State ex rel. Rogers v. Davis (1952), 230 Ind. 479,
482, 104 N. E. (2d) 382;

1955 O. A. G., pages 81, 90, No. 23.
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In ascertaining the legislative intent as to a statute, the
courts may take into consideration other acts in pari inateri,

whether passed before or after the act in question.

Sherfey v. City of Brazil (1937), 213 Ind. 493, 497,

13 N. E. (2d) 568.

It is apparent that the petition referred to in the Acts of
1961, Ch. 231, supra, must be filed with the County Committee
within the time prescribed. Therefore, the determining factor

is whether or not 60 per cent of the registered voters had

signed the petition at the time it was presented and filed with
the County Committee.

Chapter 302 of the Acts of 1961 amends Acts 1959, Ch.
202, Sec. 7 (1), as found in Burns' (1961 Supp.), Section

28-6117, and, among other things, provides a procedure where-
by 55 per cent or more of the registered voters signing a peti-
tion approving a reorganization plan, to be filed with the
County Committee within a time specified, may obviate the
necessity of an election being held thereon. This section of the
statute, as amended and as it existed prior to amendment,

provided: "Each signer on the petition shall be privileged
prior to, but shall not be entitled after such filing with the

county committee, to withdraw his name from the petition."
Under the foregoing authorities, when these two amend-

ments of the same statute are considered in pari materia, and
the entire statute is considered, the legislative intent is clear
that the rights of the parties are fixed and determined as of the
date such petitions are filed with the County Committee. The
one section specifically provides a name may not be removed
from the petition after such filing with the County Committee
and Iam of the opinion a name may not be withdrawn from
such petition after the time it is filed with the County Com-
mittee under the section of the statute here in question. After
such time, only administrative acts are required. The County
Committee must refer the petition to the county clerk for his
certification and return the petition and his certification to
the County Committee. If such certification shows the re-
quired per cent of registered voters have signed the petition
the County Committee must so inform the neighboring County
Committee involved and release the territory in question to
such neighboring County Committee for its action.
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I am, therefore, of the opinion a person signing the petition
referred to in your question could not withdraw his name
therefrom after the time the petition is filed by the petitioners
with the County Committee of their county, for the reason
that the said committee's jurisdiction attached at the time of

such filing.

How a person may withdraw his name from a petition prior
to the time of such filing does not seem to have been specifically
considered in this state. However, persons circulating a peti-
tion are generally considered the agents of the persons signing
the same and the same law of agency would, therefore, be
applicable. It would, therefore, seem that a person signing
such petition and desiring his name to be withdrawn would
only be required to notify the person in custody of the petition
of his demand. Written notice of such request would be better
evidence, but in my opinion would not be necessary. Whether
a proper demand for withdrawal of a signature was made
before the petition was filed with the County Committee would
be a question of fact which only a court would have the right
to judicially determine in an appropriate action thereon.

OFFICIAL OPINION NO. 30
JuIy 11, 1961

Honorable Joseph D. CloUd

State Representative
Wayne and Union Counties

228 South 23rd Street
Richmond, Indiana

Dear Representative Cloud:

This is in answer to your request for an Offcial Opinion

concerning the eligibilty of a township trustee to hold offce

asa member of a county election board. In specific language
your question is stated as follows:

"Is a township trustee qualified and eligible to hold
offce as a member of a county election board?"

Y our question is particularly directed toward the possible

violation of the Indiana Constitution, Art. 2, Sec. 9, which

provides as follows:
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