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OFFICIAL OPINION NO. 43
December 23, 1966

JUDICIAL OFFICERS—Judges’ Retirement Act—
Qualifications and Entitlement of Widows
Under Provisions of Act.

Opinion Requested by Mr. Eugene Garrison, Executive Secre-
tary, Indiana Judges’ Retirement Fund.

This in in response to your request for an opinion on the
following questions regarding the application of the 1965
amendment to the Judges’ Retirement Act:

“1. A Judge age 65 or more years of age and with
12 or more years of creditable service is deceased after
the effective date of the Act. May the surviving widow
complete the payments for 16 years and receive the
50% widows benefit?

“2. A Judge with 12 or more years of creditable serv-
ice is deceased after the effective date of the Act at an
age less than 65 years. May the surviving widow pay
into the Fund the balance of 16 years of contributions
and receive the 50% widows pension as the widow of
a disabled Judge? If the answer is in the negative, may
such widow wait until the deceased Judge’s 65th birth-
day and then make payment and qualify ?”

You asked five other questions, each of which concerns the
widow of a judge who died prior to the effective date of the
1965 amendatory Act.

The Indiana Judges’ Retirement Fund was created by Acts
1953, ch. 157, Burns IND. STAT. ANN,, §§4-3244—3266.
Section 10 of the Act, Burns § 4-3253 was amended by Acts
1965, ch. 269, § 1, increasing the amount of benefits receivable
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on retirement and adding a paragraph concerning annuities
for widows.

No provision was made in the original act for payments to
the widows of judges except that provision in §13, Burns
§ 4-3256, permitting a widow or other surviving dependent to
withdraw from the fund, on the death of a participant, the
amount or balance of amount the participant had actually
paid into the fund.

Section 10 of the Act now provides that a participant in the
fund whose employment as judge is terminated, regardless of
cause, shall be entitled to a “retirement annuity” beginning
on the date specified in a written application therefor, pro-
vided :

“. .. (a) the date upon which the annuity begins is
not prior to the date of final termination of employ-
ment of such participant, or the date thirty days prior
to the receipt of such application by the board; (b)
the participant has attained at least the age of sixty-
five or has become permanently disabled; (c) the par-
ticipant has at least twelve years of service credit,
except as otherwise provided in this act; (d) the
participant is not receiving, nor is entitled at the time
to receive, any salary from the employer, as defined in
this act, for services currently performed.

“One who is judge at the time of taking effect of
this act, and who becomes a participant, and who is
separated from service after at least twelve years of
service but before he has made at least sixteen years
contribution to the fund, shall, before he files a written
application for benefits, pay into said fund a sufficient
amount, with the amount he has paid before retirement,
equal to sixteen years contribution to said fund, based
upon the salary he was receiving during the period for
which he makes such payment.”

. The third paragraph of that section establishes the annual
retirement benefits at fifty per cent (50%), with an upper
limit of four thousand eight hundred dollars ($4,800.00) per
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year. The last paragraph of said section 10, as added by
amendment, reads as follows:

“The widow of any participant who has heretofore
qualified or who hereafter qualifies to receive the re-
tirement annuity, under the provisions of this act,
either by length of service or by being permanently
disabled, shall, upon the death of such participant,
be entitled to an annuity in the amount of fifty (50%)
per cent of the amount of retirement annuity the
participant was drawing at the time of his death, or
to which he would have been entitled had he retired
and begun receiving retirement annuity benefits prior
to his death.” (Emphasis added.)

As to your first question, it is my opinion that this statute
clearly and unambiguously provides that when a judge aged
sixty-five (65) years or more dies after the effective date of
the amendatory Act, having completed twelve (12) or more
years of creditable service, his widow is entitled to an annuity.
However, it is also my opinion that since the amount of the
annuity the widow is entitled to receive is measured by a
percentage of the amount to which the judge would have been
entitled had he retired and begun receiving retirement an-
nuity benefits prior to his death, and since he was entitled to
no annuity unless he made a payment into the fund of an
amount sufficient to equal a total contribution from him of
sixteen (16) years, the widow must also fulfill this qualifica-
tion in order to become entitled to receive a dollar amount of
annuity. The obvious intention of the Act is that she must
also file the application which the judge must file in order to
receive an annuity.

As to your second question, it is obvious that a deceased
judge who was qualified by length of service, but had not
reached the age of sixty-five (65) before his death, was not
entitled to retire and receive any retirement annuity at or

prior to the time of his death unless he were permanently

disabled, as all other annuities under this Act require as a
condition precedent the participant’s having reached at least
the age of sixty-five (65).
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Section 11 of the Act, Burns § 4-3254, reads as follows:

“A participant shall be considered permanently dis-
abled if the board has received a written certificate by
at least 2 licensed and practicing physicians, appointed
by the board, indicating that said participant is totally
incapacitated, by reason of physical or mental infirmi-
ties, from earning a livelihood and that such condition
is likely to be permanent; Provided, however, that such
participant shall be re-examined by at least 2 physicians
appointed by the board, periodically at such times as
the board shall designate but at intervals of not to
exceed 1 year, and if in the opinion of said physicians,
said participant has recovered from his disability then
benefits shall cease to be payable to him as of the date
of such examination unless, on said date, he shall have
reached the age of 65 years.”

The description in this section of those participants who shall
be considered “permanently disabled” may not include, in the
strictest sense, a deceased participant. However, it is obvious
that a participant who dies is ‘“totally incapacitated . . .
from earning a livelihood” and that such condition is certain
to be permanent. The Legislature surely did not intend to
exclude a widow from an annuity simply because her husband
was killed or died instantly, and did not have time to apply
for his annuity before death occurred. The same rationale
would apply to a participant who did submit an application
but whose proof was not received by the board until after
his death. It is apparent that the reason for the description
of “permanently disabled” in § 11, and for the physical ex-
aminations which are to follow at least once a year, is a legis-
lative intention to discontinue an annuity to any participant
who recovers from a disability erroneously diagnosed as per-
manent. In the case of a deceased participant, of course, there
would be no question of such an erroneous diagnosis.

It is to be noted in this connection that the words “retire-
ment annuity” in the Act and particularly in Section 10 there-
of, are used to describe annuities conditioned upon two differ-
ent facts—those receivable upon a permanent disability and
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those receivable at age sixty-five (65) for length of service.
Since the words “retirement annuity” do refer to both types of
annuities, the Legislature must have intended the word “re-
tired” in the last paragraph of Section 10 to apply to both
types of termination of employment.

Thus, the last phrase of this section may be fairly inter-
preted as including in its meaning “the retirement annuity
. . . to which he [the participant] would have been entitled
had he become permanently disabled and begun receiving
retirement annuity benefits for permanent disablement prior
to his death,” as well as including a judge past age sixty-five
(65) who was qualified at the time of his death to retire and
to apply for benefits but who had not done so. The fact that
the qualifications of participants which are specified in the
added paragraph of Section 10 pertaining to windows include
“either by length of service or by being permanently disabled,”
but do not include reaching age sixty-five (65), strengthens
the conclusion that the Legislature did intend to place the
widows of those judges who die before reaching age sixty-five
(65) without a preceding permanent disablement on a par with
widows of those judges who die before reaching age sixty-five
(65) but after a preceding permanent disablement.

Therefore, in my opinion, the widow described in question
number two may pay into the fund the balance, if any, of
sixteen (16) years’ contributions, and may then apply for and
receive a fifty per cent (50%) widow’s annuity as the widow
of a permanently disabled judge.

As previously indicated, your other five questions all con-
cern judges who died before the effective date of the 1965
amendments to the Act.

Whether or not the Act, as amended, was intended to apply
to widows of judges who died prior to the effective date of the
amendment cannot be determined from a literal interpreta-
tion of the Act.

As stated by the Legislature in the title of the Indiana
Judges’ Retirement Act, it was enacted
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“. . . for the purpose of inducing competent and quali-
fied attorneys to become judges and to remain in the
service of the people of the state as judges, and for the
further purpose of establishing a fund to be known as
the Judges’ Retirement Fund for efficient means of
providing retirement annuities and other benefits for
judges in the State of Indiana; thereby, enabling such
judges to accumulate reserves for themselves and their
dependents in case of old age, disability. . . .”

Under the recent amendment of Section 10, it is apparent
that the Legislature now intends that an annuity benefit should
be paid to the widow of a judge covered by the Act in the event
of his death. But there is no specific provision that such
benefits are to be paid to widows of judges who died prior to
the effective date of the Act. If we were to interpret the Act
to have such a meaning, where would we place the limitation?
On the widow whose husband died one day prior to the Act’s
effective date? Could we include the widow whose husband
died in 1955 and who, ten years ago, had received, under Sec-
tion 13, the amount her husband had actually paid into the
fund?

The intent of the Legislature was not to grant benefits to
judges who had died prior to the effective date of the Act, but
was to induce ‘“‘competent and qualified attorneys to become
judges and to remain in the service of the people of the state
as judges.” This same intent must be applied to the 1965
amendment granting annuities to widows of judges, even
though it incidentally benefits prospective widows of judges
presently receiving retirement or disability benefits. Nowhere
in the Act does it appear that the Legislature intended to
grant gratuities or benefits to widows of judges who had, prior
to the effective date of the Act, performed services to the
people and died. If this had been the intent of the Legislature,
the provision would have so stated in clear and unmistakable
language.

To award benefits under the Act to a widow whose husband
died prior to the effective date of the Act would require that
a retroactive effect be given to the 1965 amendment. An

295



OPINION 43

amendatory act is to be construed as having a prospective
and not retroactive effect in the absence of express language
declaring it to be retroactive.

Cummins v. Pence, 174 Ind. 115, 124, 91 N.E. 529, 532
(1910) ; State ex rel. Taylor v. Mount, 151 Ind. 679,
693, 51 N.E. 417, 421 (1898).

We are also bound by the general rule that statutes are to be
construed as having a prospective operation unless otherwise
apparently intended by the language used.

Chadwick v. City of Crawfordsville, 216 Ind. 399, 413,
24 N.E. 2d 937, 944, 129 A.L.R. 469 (1940) ;

Jackson v. Pittsburgh Ft. W. & C. Ry., 193 Ind. 157,
139 N.E. 320 (1923) ;

Tecumseh Coal & Mining Co. v. Buck, 192 Ind. 122,
135 N.E. 481 (1922) ;

Lang v. Clapp, 103 Ind. 17, 23, 2 N.E. 197, 200 (1885).

Therefore, in answer to your last five questions, it is my
opinion that no widow of a judge who died prior to the effec-
tive date of the 1965 amendment to the Indiana Judges’ Re-
tirement Act is entitled to an annuity under Section 10 of the
Act, as amended in 1965.
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