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OFFICIAL OPINION NO. 27

September 16, 1969
Hon. Richard D. Wells

Superintendent of Public Instruction
Room 229 , State House

Indianapolis, Indiana

Dear Mr. Wells:

This is in reply to your letter requesting an Offcial Opinion
on the following two questions:

1. Are the appointments of the current members of
the Board of Trustees of the Indiana State Teachers
Retirement Fund valid in view of.,Jheir appointments at
times other than specified by law?

2. Are the terms of offce of such trustees for full
four-year terms or do they serve at the pleasure and
discretion of the Governor?

Acts of 1915, Ch. 182, Sec. 3, as amended and found in
Burns' (1948 Rep1.), Section 28-450'3 , provides for the struc-
ture and appointment of the Board of Trustees, (hereinafter
referred to as the "Board") and reads, in part, as follows:

Said board shall be composed of five (5) members
who shall be appointed by the governor of the state and
not less than two (2) of whom shall be teachers as
defined by this act.

Appointments of trustees by the governor shall be

made between the first and fifteenth days of July. 

* * *

Vacancies in the board of trustees caused by the death
or resignation of members shall be filled by appointment
by the governor for the unexpired terms. All members
shall serve until their successors are appointed and

have qualified * * *" (My emphasis)

The 1915 Act, as amended, states that the "appointments of
trustees by the Governor shall be made between the first and
fiteenth days of July." Yet as noted in your letter none of the
appointments or reappointments of the present members was
made by the Governor between the first and fifteenth days of
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July. Thus the issue raised by your first question is whether
the word "shall" as used in the statute is employed in a manda-
tory or directory sense. In order to answer this question it is
necessary to rely on principles of statutory construction.

In Indiana Law Encyclopedia, VoL 26, Statutes 135, it is

said: "Whether a statute is mandatory or directory depends
upon the legislative intent as revealed by an examination of the
whole act.

It is axiomatic that an act of the Legislature should be so

construed as to make the provisions thereof operative and func-
tional to accomplish the purposes of the act. In interpreting

a statute each provision and phrase should be considered and
given a practical meaning ancif' applicability unless to do so
would be impossible. Tinder v. Music Operating, Inc. (1957),
37 Ind. 33, 142; N. E. (2d) 610.

A vacancy cause9:'c by death or by resignation may occur at
anytime other than between the first and fifteenth days of
July of the year on which appointments would normally be
made. If the Governor is restricted to making appointments to
the Board between the first and fifteenth days of July of a
year when vacancies exist, it could re.sult in the- Board becom-
ing inoperative until proper appointments or reappointments
could be made.

Certainly the Legislature did not intend that its 1915 Act
should be so interpreted as to make it inoperative 'Or that the
language of the Act be so construed as to lead to an inj ustice
or an absurdity.

Applying the foregoing rules of statutary construction to
Acts of 1915, Ch. 182, Sec. 3, as amended and as faund 
Burns' (1948 Rep1.), Section 28-4503, and giving functional
meaning to. all provisions thereof, I am of the opinion that the
Legislature in saying the "appointments of trustees by the
Governor shall be made between the first and fifteenth days
of July" meant the same in a directory sense.

It is my further opinion that the Governor should make
appointments or reappointments of trustees to the Baard for
new terms as they occur between the first and fiteenth days
of July of the applicable years; but that should he fail to do
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so between the July dates, and the circumstances require
otherwise, he may make appointments 'Or reappointments 
fill vacancies far the unexpired statutory terms.

The term of offce of one appointed or reappointed during
July 1 and July 15 of a given year begins, pursuant to Burns
28-450'3 , supra on the first day of August following the ap-
pointment and runs for a four-year period of time.

Any appointment or reappointment made after the July 1
to July 15 period of time, and after August 1 , would begin
immediately upon appointment. This appointment or reap-
pointment would run far the unexpired portion of the term
which would have begun on August 1 'Of the year the appoint-

ment 'Or reappointment should have b en made. Any appoint-
ment or reappointment made betweeft' July 15 and August 1
wauld necessarily begin on August 1.

Your second question asks whether appointments made other
than between the first arnlfifteenth days of July are for spe-
cific statutory terms or whether all appointments may begin
and terminate at the discretion or pleasure of the Governor.

Sectian 2 of Article 15 of the Indiana Constitution provides
in part:

When the duratian of any offce is not provided for
by this Constitution, it may be declared by law * * *"

Under the quoted section of the Constitution, our Indiana
Supreme Court held that an offce is held during the pleasure
of the authority making the appointment only in those in-
stances where the term of offce is not provided far by the
Constitution 'Or fied by the Legislature. State ex rel. Manlove
v. Curtis (1913), 180 Ind. 191, 102 N. E. 827; Roth v. State
(1901), 158 Ind. 242, 63 N. E. 460.

The 1915 Act specifically provides that "the terms 'Of 'Offce

of trustees so appainted or designated shall * * * be far four
(4) years" and "all members shall serve until their successors
are appointed and qualified.

It is my opinion, therefore, that the terms of offce of the
Board of Trustees of the Indiana State Teachers' Retirement
Fund are for a full four years or for the unexpired portion
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thereaf. In instances when duly appointed members hald over
and serve beyond their terms, the appointments or reappoint-
ments must be for the unexpired terms.

.. ;.


