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on or before the first Monday in November, 1937, and would
not be delinquent until that day, the Act may be construed as
relieving the persons named therein from the obligation to
pay the November, 1937, installment of poll taxes without (a)
giving the Act a retroactive effect or (b) producing an un-
reasonable result in its operation.

BEAUTY CULTURISTS, BOARD OF: Demonstrators, licens-
ing of as beauty culturists.
June 29, 1937.
Lucille M. Booher, Secretary,
State Board of Beauty Culturist Examiners,
219 State House,
Indianapolis, Indiana.

Dear Madam:

Your letter of June 22 asks whether or not you have a
right to prevent demonstrators working on customers for
the purpose of demonstrating the commodities which they
sell, without first obtaining a license in Indiana as a beauty
culturist.

Section 2 of chapter 72 of the Acts of 1935 provides in
part:

“Anyone or any combination of the following prac-
tices when performed upon the head, face, neck,
shoulders, arms and/or hands for cosmetic purposes
and done for the public generally for pay or com-
pensation shall constitute the practice of beauty cul-
ture, * * *7

Section 1 of the Act says that it shall be unlawful to prac-
tice beauty culture without a license.

In view of the definition of what shall constitute the prac-
tice of beauty culture as hereinabove set out, it is my opinion
that the demonstrators of whom you speak in your letter do
not need an Indiana license to continue with their work of
demonstration. This is true for the reasons that first: the
demonstrators are not doing these things for the public gen-
erally; and second: they are not doing these things for the
public generally for pay. The use of the words “for pay”’
clearly means that the pay or compensation shall flow to the
individual doing the work from the public generally and shall
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be the consideration for the work done; that is to say that
the customer shall pay for the personal service rendered on
her. In the case of demonstrators, their pay or compensa-
tion comes about purely as a result of commissions which
they receive on the sale of their product and does not come
about as a result of doing anyone or a combination of the
six things set out in section 2 of chapter 72 of the Acts of
1935.

These demonstrators are not practicing beauty culture or
any correlative function such as to come within the provision
of said chapter 72. Thus, you do not have the right to pre-
vent such work nor to require that the demonstrators become
licensed pursuant to the laws of Indiana.

ACCOUNTS, STATE BOARD OF: City engineers—right fo
draw additional salary as superintendent of city sewage
disposal plant. _ '

: June 29, 1937.

Hon. W, P. Cosgrove,

State Examiner,
State Board of Accounts,
Indianapolis, Indiana.

Dear Sir:

I have before me your letter of June 25, in which you sub-
mit the following question:

“Can the city engineer of a fourth class city serve
as superintendent of the sewage disposal plant, and
receive and retain for such services compensation in
addition to his salary as city engineer?”

In reply to this question your attention is directed to sec-
tion 7, chapter 233, Acts of the Indiana General Assembly,
1933, which provides that: v

“The mayor shall appoint a city civil engineer, a city
attorney, a chief of fire department, a chief of police,
and such boards, commissions, officers and other em-
ployes, in accordance with the provisions of laws now
in effect and as hereinafter provided.”



