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ACCOUNTS, STATE BOARD OF: Police pension fund levy
mandatory tax for police pension investments of police
fund; limit of levy for police pension, excess over 2/10
mill for police pension.

July 27, 1937.
© Hon. William P. Cosgrove,

State Examiner,

State Board of Accounts,
State House,
Indianapolis, Indiana.

Dear Sir:

In your letter of July 17 you present three questions which
have arisen in regard to chapter 107, Acts of 1937.
The questions which you ask are as follows:

“1. Is it mandatory upon the common council of a
civil city to levy two-tenths of one mill upon each dollar
of taxable property in such city, for the Police Pension
Fund, even though no budget is prepared by the board
of trustees, showing the need of such levy?

“2. If the board of trustees of the pension fund
prepares an estimate, and the excess of disbursements
over receipts is such amount that a levy of more than
two-tenths of one mill would be required, can such
greater levy be made?

“3. What funds coming into the hands of the board
of trustees of the pension fund can be invested ?”

Section 2 of chapter 107, Acts of 1937, under part 4, makes
provision for the levying of a special tax. This part 4 of sec-
tion 2 is as follows:

“Fourth. Except as hereinafter otherwise provided,
the sum of two-tenths of one mill shall be annually
levied by such city upon each dollar of all taxable
property in such city, as the same appears on the tax
duplicate, which sum shall be collected by the treas-
urer of such city, and be by him credited to the said
police pension fund, and not used or devoted to any
other than the purpose of such fund.”

Under part (b) of section 2 in speaking of the estimates
which shall be made by the board of trustees of the police
pension fund, the Act says:
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“The estimated receipts so set forth shall consist of
the several items enumerated in subsection (a) of this
section.” .

Now under subsection (a) Wl_lich is spoken of, there is set
out aside from the special tax other sources from which
money may come into the police pension fund:

First: Gifts and bequests;
Second: Awards, fees, etc.;

Third: Assessments deducted from the salary of
the members of the police force, and then,

Fourth: As heretofore set out, the special tax.

You will also notice that the provision for the special tax
uses this language: :

“Except as hereinafter otherwise provided, the sum
of two-tenths of one mill shall be annually levied, etc.”

We come now to a determination of what was meant by the
words “except as hereinafter otherwise provided.” A reading
of part (b) of section 2 clearly indicates that the language,
“except as hereinafter otherwise provided” does not operate
as a limitation upon the two-tenths of one mill levy but
rather opens the way for a levy greater than two-tenths of
one mill in the event that a showing is made to the effect that
an amount of greater than two-tenths of one mill is needed.

The language of part (b) which indicates that the words
“except as hereinafter otherwise provided” does: not operate
as a limitation, is :

“The total receipts shall be deducted from the total
expenditures as set forth in such itemized estimate and
the amount of the excess of the estimate expenditures
over the estimated receipts shall be paid by such city,
in the same manner as other lawful expenses of such
city are paid, and o tax levy shall be made annually for
that purpose, as hereinafter provided.” (Our italics.)

Further along in this same section this provision appears:

“In 1937, and annually thereafter, at the time pro-
vided by law, the common council of such city shall levy
o toax in such ainount and at such rate as will be neces-
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" sary to produce the revenue to pay that proportion of
the police pensions which the city is obligated to pay,
as hereinbefore provided. All money derived from such
levy is hereby appropriated to the board of trustees of
the police pension fund for the exclusive use of the
police pensions and benefits. The respective amounts
set forth in such estimated disbursements, if found to be
correct, and in conformity with the data submitted in
the certified statement hereinbefore provided for, shall
be a binding obligation upon such city, and the common
council shall make a levy therefor which will yield an
amount equal to such estimated disbursements, LESS
THE AMOUNT OF THE ESTIMATED RECEIPTS,
and neither the county board of tax adjustment nor the
State Board of Tax Commissioners shall have any
power to reduce the levy so made, any law of this state
to. the contrary notwithstanding.” (Our italics and
capitals.)

Reading the whole of parts (a) and (b) of section 2 to-
gether, particularly those parts above quoted, we cannot
escape the fact that the legislature intended that the yield of
two-tenths of one mill annually shall be a mandatory tax and
further that it shall be the duty of the common council to
make a levy which will yield an amount equal to the estimated
disbursements less the amount of the estimated receipts. Since
a portion of the estimated receipts is to be the amount which
will be raised of the two-tenths of one mill levy as provided
in division four of part (a) of section 2 and since the council
shall make a levy which will yield an amount equal to the esti-
mated disbursements less the amount of the estimated re-
ceipts, it is my opinion that the levy of two-tenths of one mill
upon each dollar of taxable property in a city, for the police
pension fund, is mandatory.

It is my further opinion, based on what has heretofore been
" said in this opinion, that a levy of more than two-tenths of
one mill upon each dollar of taxable property in a specific city
may be made when the estimated disbursements are greater
than the estimated receipts, which estimated receipts will
include the amount of money that will be raised by the two-
tenths of one mill levy.

In answer to your third question, we find that the latter por-
tion of part (b) of section 2 says:
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“The funds derived from the tax levy authorized by
the provisions of subsection (a) of this section shall
not be invested but shall be used for the exclusive pur-
pose of paying such pensions and benefits as the board
is obligated to pay, and shall be in addition to any and
all money derived from the income on the invested
funds of the board.”

In addition to this provision, we find in section 3, the fol-
lowing language:

“The board of trustees of such police pension shall
determine how much of such fund may be safely in-
vested, and how much shall be retained for the needs,
demands and exigencies of the fund.”

It is my opinion in answer to your third question that the
board cannot invest any amount of the money raised by the
two-tenths of one mill levy spoken of in division four, part (a)
of section 2. .

It is my further opinion that only such an amount of the
balance of the money, exclusive of the two-tenths of one mill
levy which the board of trustees of any police pension fund
holds can be invested as is not necessary to be retained for the
needs, demands and exigencies of the fund. Thus in cases
where a tax levy in excess of the two-tenths of one mill levy
is necessary, there will be no funds to invest. The need for
investing these funds will only arise in cases where the amount
of money coming into the pension fund pursuant to divisions
one, two, three and four of part (a) of section 2 are in excess
of the estimated disbursements.



