
OFFICIAL OPINION NO.

March 19, 1974

Honorable Otis R. Bowen, M.
Governor of Indiana

Room 206 State House
Indianapolis, Indiana 46204

Dear Governor Bowen:

This is in response to your request for my offcial opinion
concerning the following questions:

1. "What is the proper construction to be given to
provisions of the Indiana Constitution and statutes
which define age eligibility for holding offce?

2. "How does this affect the appointment of a 17-
year old person as Justice of the Peace?"

ANALYSIS

Y our questions involve an interpretation of the provisions

of the Indiana Constitution and statutes regarding age eligi-
bility for holding public offce in light of the ratification of
the 26th Amendment to the United States Constitution which
lowered the minimum age for voting in all states to 18 years.

The 26th Amendment supersedes existing constitutional and
statutory provisions which had previously set the minimum
age for voting at 21. The Indiana General Assembly has
statutorily lowered the minimum age for voting to 18. See
the Indiana Code of 1971 , Section 3-

The crucial question is whether the 26th Amendment also
supersedes state requirements for holding public offce. In
Offcial Opinion No. 6 of 1972, this offce held that certain of
the residency requirements for voting contained in Article 2
2 of the Indiana Constitution were superseded by decisions

of the United States Supreme Court, but only to the extent
that the six month residency requirement was struck down.
The remainder of Article 2 2 which was not before the



OPINION 1

Court remained in full force and effect. See Whitcomb v.
Affeldt (1972), 405 U.S. 1034, 92 S.Ct. 1304, 31 L.Ed. 2d 576,
and Dunn v. Blumstein (1972), 405 U.S. 330, 92 S.Ct. 995, 31
Ed. 2d 274.

Article 2 , ~ 2 states:

In all elections not otherwise provided for by this
Constitution, every citizen of the United States, of
the age of twenty-one years and upwards, who shall
have resided in the State during the six months, and
in the township sixty days, and in the ward or pre-
cinct thirty days immediately preceding such election
shall be entitled to vote in the township or precinct
where he or she may reside.

Just as the Supreme Court decisions referred to above
only struck down the six month residency requirement of
Article 2, ~ 2, the 26th Amendment only supersedes the age
requirement for voting, not for holding public offce. No
where in the 26th Amendment did Congress specifically take
away the State s inherent power under the 10th Amendment
to regulate the minimum requirements for holding public
offce. If Congress had intended otherwise, it would have been
a simple matter to so state in clear and unambiguous language.
I am, therefore, of the opinion that minimum age require-
ments existing prior to the ratification of the 26th Amend-
ment continue in full force and effect.

Support for this view is contained in minimum age pro-
visions in both the United States and Indiana Constitutions
and in the Indiana statutes.

A registered voter may declare himself to be a candidate for
any public offce (Indiana Code of 1971 , Section 3- , Burns
Ind. Stat. ~ 29-3605). After the 26th Amendment, those who
are 18 years old or over are included in that group. However
the right to declare candidacy and the right to hold offce are
not necessarily the same. A review of Indiana s constitutional
and statutory provisions together with those of the United
States Constitution relating to age qualifications for holding
offce is appropriate to illustrate this important distinction.
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I am setting out this list of offces and accompanying
minimum ages for those offces where the age limitation is
clearly specified.

United States
Constitution:

Article 1, ~ 2 , Clause 2 Age
House of Representatives -

---

-- 25

Article 1, ~ 3, Clause 3

Senate --------

-------------

-- 30

Article 2, ~ 1, Clause 5
President and Vice President -- 35

Article 4, ~ 2

House of Representatives ------ 21
Article 4, ~ 2

Senate ----

---- ----------

- 25

Article 5, ~ 7

Governor and Lt. Governor ---- 30

Article 7, ~ 10

Justices of the Supreme Court and

Court of Appeals must be admitted to the bar 10 years
or have been a Judge for at least five years. Indiana
age requirement for admission to the bar is 21. See

Admission and Discipline Rule No. 13. Thus, a person
would have to be at least 26 to 31 years of age to be-
come a Judge of the Supreme Court or Court of Ap-
peals.

Indiana Constitution:

The following is a list of the offces enumerated in the
Indiana Code of 1971, Section 3- , above quoted, for
which any voters may declare candidacy, but for which they
must meet minimum age requirements existing prior to the
26th Amendment in order to take the oath and to hold offce.
The minimum age for holding such offce accompanies the
list.

Members of the United States Congress: Age
House of Representatives ------ 25
Senate --

-------------------

-- 30

Members of the Indiana General Assembly:
House of Representatives ---- 21
Senate --

----

------------- 25
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Judges :
Circuit
Superior
Probate
Criminal
Juvenile
County

Prosecuting

Age
at least -------- 21

(See Indiana Code of 1971, Section
33-13- 1 governing the Judges.

Attorneys --

-------- -------

------ 21

Article 7, ~ 16 covers admission to
the bar

Clerk of the
Circuit Court

County Auditor

County Treasurer
County Recorder

County Coroner

County Surveyor

at least -------- 21

Since these offcers were required
to be at least 21 years of age prior to the 26th
Amendment, they must still be at least 21 subsequent
to its ratification. (See Article 6, ~ 4.

The remaining offcers enumerated in the Indiana Code of
1971 , Section 3- 5 were required to be at least 21 years of
age prior to the 26th Amendment. Even though the language
governi:pg qualifications for these latter offces is somewhat
different from that for Article 6

, ~ 

4-offce holders-I.e.
registered or qualified voters, it is apparent that the 26th

Amendment did not alter the existing minimum age require-
ments for holding those offces.

Therefore, in the case you pose, it was improper for a 17-
year-old citizen to be appointed to the offce of Justice of
the Peace since Justices of the Peace prior to the 26th Amend-
ment were required to be at least 21 years old, and must
therefore continue to be at least 21 years of age to take the
oath of offce.

It would, of course, require explicit amendments to the
United States and Indiana Constitutions and the Indiana
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statutes to change the offce-holding minimum age require-
ments noted above. Thus, the 26th Amendment to the United
States Constitution only lowers the voting age to 18 and does

not in any way alter the clear language of the Indiana Con-

stitution and statutes that requires persons who hold the
public offces noted above to be at least 21 years of age. It
should be noted that the General Assembly and the people

of this state always have the opportunity, if they so chooose,
to amend the State Constitution and statutes to provide other-
wise.

CONCLUSION

It is, therefore, my Offcial Opinion that the United States
Constitution and the Indiana Constitution and statutes re-
quire that persons holding public offce must meet the mini-
mum age requirements for that particular offce the same as
existed prior to the ratification of the 26th Amendment,
whether specified by the Constitution or by statute. Accord-

ingly, a 17 -year-old person is not old enough to take the

oath of offce as a Justice of the Peace in Indiana.


