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- certified copy thereof, in a sealed pa;ckage, with post-
age prepaid, to the person to be affected * * *.”
This seems to conform with the thirty (80) ‘day period
within which to take an appeal after the service of such an
order or decision of the board. Apparently, that could not
refer to general orders made pursuant to authority provided
in Section (12) because, as I understand the provision of
subdivision (18), general orders which may be used in fixing
and determining minimum prices require only posting in the
main office of the board and a copy filed in the office of the
Secretary of State.

STATE BOARD OF ACCOUNTS: Whether a member of the
Board of Trustees of a Sanitary Distriet holds a lucrative
office; whether a mayor of a city or member of a town
board may also be a member of the board of trustees of
the sanitary district in which their city or town is located.

ot _ April 9, 1942,

Mr. Otto K. Jensen, '
State Examiner,

Indianapolis, Indiana.

%

Dear Sir:

1 have your letter wherein you refer to sanitary districts
created pursuant to Section 48-4101, et seq., Burns’ Ind. St.
Ann., 1933 (Acts 1913, Chap. 307, as amended by Acts 1919,
Chap. 11 and Acts 1931, Chap. 100.) The statute provides for
the appointment by the Judge'of the Circuit Court of the
county in which the district, or a major portion thereof, is
located of five trustees to constitute a board of trustees for
the district, which shall manage and control all of the affairs
and’ property of the sanitary district. The trustees shall
receive not to exceed $10 per day for each day’s services per-
. formed, which aggregate payment-shall not exceed $250 per
year.

You have asked whether a person may be a member of the
board of trustees of such sanitary district and at the same
time be a mayor of a city or, member of a town board within
such district.
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The answer to your inquiry depends upon whether or not
this would contravene Article 2, Section 9 of the Indiana Con- ‘
stitution preventing one from holding more than one lucrative
office at the same time.

The office of mayor of a city frequently has been held to be

a “lucrative office” within the meaning of Article 2, Section 9.

Howard v. Shoemaker (1871), 35 Ind. 111.

Our Supreme Court has said:

“An office is a public charge or employment, in
which duties are continuing, and prescribed by law
and not by contraet, invested with some of the func-
tions pertinent to sovereignty, or having some of the
powers and duties which inhere within the legislative,
judicial or executive departments of the government,
and emolument is a usual, but not a necessary element
thereof. Foltz v. Kerlin (1886), 105 Ind. 221, 55 Am.
Rep. 197; State ex rel v. Hocker (1897), 39 Fla. 477,
22 South. 721, 63 Am. St. 174; Shelby v. Alcorn
(1858), 36 Miss. 273, 72 Am. Dec. 169.”

Wells v. State ex rel (1911), 175 Ind. 380, 384.

If, in addition to the foregoing characteristics, emoluments,
salary or fees accrue, a “lucrative office” within the meaning
of Article 2, Section 9 of the Indiana Constitution would exist.

An examination of the powers, duties and nature of the
office of trustee of a sanitary district as created by Section
48-4101 et seq., supra, discloses that it possesses the charac-
teristics which make of it a “lucrative office” within the mean-
ing of Article 2, Section 9, supra. That it is lucrative is indi-

~cated by the provision for compensation; the powers of tax-

ation and of eminent domain which are delegated to the board
. by statute are incidents of sovereignty; the purpose of its
creation’is to promote public health, clearly a function of sov-
" ereignty, and the definition, scope, extension or curtailment
of its powers and duties are clearly matters of legislative
control.

The acceptance of an appointment to such board of trustees
by one occupying the office of mayor of a city would vacate
such office and necessitate the filling of such vacancy. Like-
wise, the subsequent election to the office of mayor of one who
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‘was a trustee of such sanitary district would vacate the trus-
teeship and necessitate the filling of such vacancy.

Wells v. State (1911), 175 Ind. 380;
Bishop v. State ex rel (1898), 149 Ind. 223;
Kerr v. Jones (1862), 19 Ind. 351.

Members of a town board of trustees hold offices created
by statute. It has been held that the constitutional provi-
sion above referred to does not include a purely municipal
office within the scope of the term “lucrative office” as there
"used and that therefore a person may hold a purely municipal
office and a “lucrative office” as the term is used in Article 2,
Section 9, supra, at the same time. ’ ' -

State ex rel Platt v. Kirk (1873), 44 Ind. 401.

In the case of State ex rel Platt v. Kirk, supra, it was said
that the office of city councilman is “purely and wholly munici-
pal in its character” and that an incumbent of the office “has
no duties to perform under the general laws of the State.”

An examination of the statutes creating the board of trus-
tees of a town and the statutes defining and fixing the powers
and duties of such boards is required in order to determine
whether a member of a town board holds a “lucrative office”
within the meaning of the Constitution, or a purely municipal
office. - :

Provision for the election of town trustees is- found in
Section 48-115, Burns’ ete., Supp. 1941, and the powers of
such board are prescribed in. Section 48-301, Burns’, suprae.
The powers there conferred may be said to be largely local
or municipal in character, although it may be observed that
by the 6th, 18th and 19th clauses the General Assembly under-
took to confer upon or delegate to the town board, for. local
purposes, certain powers usually associated with sovereignty,
possessed by the State and exercised only under specific au-
thorization of the General Assembly. They are: power to
prohibit gambling, to levy taxes and to provide schoolhouses.
By other statutes the town board is required to elect a board
of school trustees (28-1201, Burns’, ete. 1933) but no other
provision is found giving to the trustees of the civil town con-
trol over its schools. :

A



91

A statute of 1865, which was in effect at the time the case
of State ex rel Platt v. Kirk, supra, arose and was decided,
imposed the duty of electing school trustees upon town boards
and city councils, Blakemore v. Dolan (1875), 50 Ind. 194,
197. Nevertheless, it was held that a member of a city coun-
cil occupied an office which is “purely and wholly municipal
in its character.”

By an act first adopted in 1891 and amended in 1909, the
board of trustees of each incorporated town constituted the
board of health for such town, one of its duties being to ap-
point a secretary who shall be the town health officer. (Sec.
. 85-108,” Burns’ etc. 1933). Other statutes, all enacted since

1873, authorized such town board of health to make complaint .

to the State Board of Health, concerning conditions injurious
to health; (Sec. 85-201, Burns’, supra), to declare certain
conditions, if found, to constitute a public nuisance and to
order their abatement. (Sec. 35-1802, Burns’, supra.) -

In the performance of duties pertaining to municipal eor-

porations, boards of town trustees have had conferred upon .

them by the General Assembly by an act of 1905 powers of
eminent domain, not only within their corporate boundaries
but for ten miles beyond such limits. (Sec. 48-503, Burns’,
supra. )

In view of the powers, dutles and authority vested and im-

posed upon a board of trustees of a town, subsequent to the
decision of the Supreme Court in the case of State ex rel
Platt v. Kirk, supre, a member of such board may be said to
occupy an office, the duties of which are “prescribed by law
and not by contract, invested with some of the functions per-

tinent to sovereignty” and that he has “duties to perform

under the general laws of the State.” Authority to compen-

sate such trustees is contained in the statute (Sec. 48-208, -

Burng’, supra), and where the board has by ordinance fixed
~ compensation for such trustees, he would hold a lucrative
office within the meaning of Article 2, Section 9 of the Indiana

Constitution. Such a town trustee could not at the same time,

be a trustee of a samtary distriet as referred to in your
inquiry.
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