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they are not subject to be dismissed from the service

except for cause, and then after a hearing on proper
notice.' Shira v. State ex rei., 187 Ind. 441, 445, 119

N. E. 833, 834."

State ex rel. Felthoff v. Richards et 01. (1932), 203
Ind. 637, 180 N. E. 596.

Inasmuch as there are no provisions for the retirement or
pension benefits for the police offcer in question, his retire-

ment must be deemed the same as a dismissaL. The Acts of
1905, Ch. 129, Sec. 160, supra, provides that dismissal must
be justified and may only be effected for cause.

In view of the foregoing, it is my opinion that the common
council of a fith class city may not fix an arbitrary age at
which all policemen who are not members of a police pension
fund wil be retired from the police force. However, if a
policeman is, because of age, incapable of fully performing his
duties, then he could be removed under and pursuant to the
provisions of Burns' 48-6105, supra.

OFFICIAL OPINION NO. 18

April 17, 1956

Mr. R. R. Wickersham
State Examiner

State Board of Accounts
304 State House

Indianapolis 4, Indiana

Dear Mr. Wickersham:

This is in reply to your letter of March 14, 1956, in which
you inquire as follows:

"Chapter 99, Acts of 1945, as amended, is a general
statute providing for the methods to be followed in

making purchases of materials, equipment, goods and
supplies with public funds of the state, county, town-

ship, cities and towns.

"Section 65-319 Burns is Section 9, Chapter 105, Acts
of 1899, which statute is commonly referred to as the
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Township Reform Law of 1899. This particular section
has reference to the letting of contracts for the erec-

tion of new school buildings and for the purchase of

'school furniture, fixtures, maps, charts, or other school
supplies.'

"A question has been submitted to this offce regard-
ing the responsibilty or authority of a township ad-

visory board in the purchase of equipment such as

school busses or school bus bodies. You wil observe that
there is a provision in Section 65-319 that, 'the advisory
board shall attend lettings,' also, 'and said board is
hereby empowered to reject any and all bids.'

"We would like your offcial opinion on the following
question:

"Does a township advisory board have any authority

or responsibilty in the receiving of bids or the award-
ing of contracts for school equipment such as school

busses and school furniture or school supplies 1"

The Acts of 1899, Ch. 105, Sec. 9, as found in Burns' Indi-
ana Statutes (1951 Repl.), Section 65-319, provides as follows:

"If a trustee finds it necessary to erect a new school-
house, he shall procure suitable specifications therefor,
to be used by the bidders in bidding and in the construc-
tion of such house. If he desires to purchae any school
furniture, fixtures, mas, chats, or other school sup-
plies, excepting fuel and literary peridical in such
amounts as may be authorized b,y the adviso1"Y board in
any year, he shall make an estimate of the kinds and
amounts, itemized particularly, to be used by bidders
therefor. If it is necessary to make repairs on or about
the schoolhouses, other than current or incidental re-

pairs, he shall likewise. make an itemized statement of
the nature and character of the work to be made, for
the use of bidders. He shall, in like manner, make a
schedule of such work as may be necessary in the repair
or construction of bridges in his township for anyone
(1) year. All contracts shall be let, after notice given,

by posting for three (3) weeks in five (5) of the most
public places in the township, and also at or near the
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door of each post-offce therein, stating briefly the
buildings, repairs or supplies sought to be let and when
and where bids wil be received and opened therefor;
and if the contemplated expenditures in anyone (1)
class shall be five hundred dollars ($500) or more, he
shall post notices as aforesaid, and also publish notice
thereof for one (1) time in two (2) leading newspapers
published in the county representing the two (2) politi-
cal parties casting the highest number of votes in such
county at the last preceding general election. Provided,
That one (1) of such publications shall be made in a
newspaper published in the township interested, if
there be a newspaper published therein. The advisory
board shall attend the letting. At the letting, all the
work or supplies 'in anyone (1) class shall be included
and let in a single contract. All bids shall be in writing
and be opened and read publicly at the time and place
fixed in the notice. The trustee may take time to exam-
ine and satisfy himself as to which is the lowest and

best bid, and shall advise with the advisory board

thereon; and said board is hereby empowered to reject
any and all bids. The trustee shall indorse on the bids
whether rejected or accepted and preserve the same.

When a bid is accepted, a proper contract shall then be
reduced to writing for such building, repairs or sup-
plies, as the case may be, and be signed by the'success-
ful bidder and the trustee, who shall require the bidder
to give bond with security, to be approved by him, for
the faithful execution of such contract." (Our em-
phasis)

In the first instance, it must be determined whether the pur-
chase of school busses, school furniture and school supplies by
township trustee is within the purview of this Act. It is clear
that the purchase of school furniture and school supplies is

included within this Act since there is specific reference to
these items therein.

It has also been held that the words "other supplies," as used
in a statute relating to public school purchases, were suff-

ciently comprehensive to include a motor truck purchased for
school purposes; see Commonwealth v. Zang (1941), 142 Pa.
Super. 573, 16 A. (2d) 745.
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Burns' 65-319, supra, is a part of the original Township
Reform Law of 1899 and it has been held that the purpose of
this law was to prevent unwise and unnecessary expenditure
of the public funds and that the Legislature in its wisdom has
seen fit to provide for the election of advisory boards in the
various townships of the State that are alone authorized by

law to allow the contracting of debts against such townships
and then only in the manner allowed by statute; see Mitchel-
tree School Township v. Baker (1913), 53 Ind. App. 472, 101

N. E. 1037. It has also been held in State ex re1. Hitchcock

et a1. v. Farris et 0.1. (1925), 197 Ind. 128, 135, 150 N. E. 18
that:

"* * * The purpose of the Township Advisory Law
was to protect the township ann the taxpayers from the
expenditure of public money for purpses not author-
ized by law, and from paying more than a fair price for
what might be lawfully purchased to supply the needs
of the township. * * *"

In view of the purposes and intent of the Township Reform
Law, as set out above, I am of the opinion that school supplies
such as school busses are also included within the meaning of
Burns' 65-319, supra, and that, to the extent hereinafter stated,
purchases of school busses should be made under and pursu-
ant to the provisions thereof. It is also my understanding that
this has been the practical administrative interpretation of
this Act throughout the State for many years.

Your letter also mentions the Acts of 1945, Ch. 99, as
amended, as found in Burns' Indiana Statutes (1951 Repl.),
Section 53-501 et seq., and Burns' 1955 Pocket Supplement,
Section 53-501. This is a general act dealing with the proce-

dure and methods involved in the making of public purchases.
It specifically repealed all laws in conflict therewith and, under
Section 8 thereof, Burns' 53-508, supra, is to . be deemed as
supplemental to all existing laws concerning the purchase of
material, equipment, goods and supplies by the State, coun-
ties, townships, cities, or towns, payment for which is to be
made from appropriation of public funds made under the
provisions of the budget laws. This latter act, in my opinion,
supersedes Burns' 65-319, supra, in several particulars, includ-
ing but not by way of limitation, the provisions relating. to
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the notice and advertisement required; the authority to pur-
chase on the open market without further advertisement in
the event no valid bids are received after invitation therefor;

the requirement that purchases be made upon forms pre-
scribed by the State Board of Accounts and the authority to
purchase on the open market without notice in certain cases
where the purchase does not exceed the sum of $1,000.' Insofar
as Acts of 1945, Ch. 99, supra, are in conflict with the provi-
sions of Burns' 65-319, supra, then the procedure under Acts
of 1945, Ch. 99, supra, should be followed. This, however,

would not deprive the township advisory board of any author-
ity granted under Burns' 65-319, supra, which requires the

township trustee, after having examined and satisfied himself
as to which is the lowest and best bid, to consult with the
advisory board thereon, and gives the board the power to
reject any ànd all bids.

In considering the respective duties and powers of the trus-
tee and the advisory board under this statute, the Court has
said, in Temple et a1. v. State of Indiana ex rel. Limbach
(1916), 185 Ind. 139, 113 N. E. 233, that:

"* * * the statute requires the trustee, and not the
members of the advisory board, to execute the contract.
Conceding that the law requires the trustee to advise
with the board and confers on the latter negative power
of rejecting any or all of the offered bids, it authorizes
the trustee to determine what bid, not rejected by the
board, he may accept. * * *"

In view of the foregoing, my answer to your question is as
follows:

(1) School busses, school furniture and school supplies
should be purchased by the township trustee under and pur-

suant to the provisions of Burns' 65-319, supra, and Burns'

53-501 et seq., supra.

(2) Under Burns' 65-319, supra, the township advisory
board has the following duties and authority:

(a) The advisory board shall attend the 
letting.

(b) The advisory board shall advise with the trustee as to
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which is the lowest and best bid and is empowered to reject any
and all bids.

(3) The trustee may not accept any bids which have been
rej ectedby the advisory board. However, the trustee may
determine which, if any, of the bids not rejected by the ad-
visory board are to be accepted by him and he need not accept
any bid if, in his opinion, it is not the lowest and best.

I hope the foregoing has fully answered your question.

Mr. W. Rowland Allen, Chairman
Commission on Alcoholism

1315 West 10th Street
Indianapolis 7, Indiana

Dear Mr. Allen:

This is in reply to your request for an Offcial Opinion which
reads as follows:

"An offcial opinion is requested as to an interpreta-
tion of Chapter 335, Acts of 1955 as is found in Burns',
12-816 C. P. S. (1942 RepL.) , and Section 15, Chapter
194, Acts of 1953 as is found in Burns', 24-4415 relat-
ing to the following:

"1. In the absence of a repealing section in Chapter

335, Acts of 1955, is Section 15 of Chapter 194, Acts of
1953, repealed by implication?

"2. Must deposits of monies, received pursuant to
the terms of Chapter 335, Acts of 1955, when deposited
in the enforcement fund of the Alcoholic Beverage

Commission, be earmarked solely for use by the Com-
mission on Alcoholism for the purpose of Administer-

ing the provisions of Chapter 194 of the Acts of 19531

"3. If the answer to questionN o. 2 is 'yes,' does the
Commission on Alcoholism have the right to draw upon
funds, collected under the provisions of Chapter 335,
of the Acts of 1955 and available under and pursuant to

OFFICIAL OPINION NO. 19

April 26, 1956
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